Henrik Vibskov

Interview
MAURITS DE BRUIJN

Henrik Vibskov

Noem het Danish Dynamite

Als een strandjutter verzamelt Deense modeontwerper Henrik Vibskov patronen, en kleurencombinaties. En niet op de stranden van zijn geboorteland, Vibskov leent, kopieert en speelt met de beeldtaal van andere culturen.

Wat hem toch tot een typisch Deense ontwerper maakt, is naar eigen zeggen: Ik kan heel conservatief zijn in mijn creatieve ontwikkeling. Ik denk dat dat komt door mijn achtergrond in ‘the super country side of Denmark.’ Vibskov doelt daarmee op Jutland, waar hij is opgegroeid. Verder zegt hij over zijn thuisland: Ik hou van de gezelligheid en veiligheid van een klein land als Denemarken. Het is goed om te weten dat je daar naar terug kunt keren als je op expeditie gaat naar de andere kant van de planeet.’ Zijn nomadische instelling maakt van Vibskov een complete en bijzondere ontwerper.

Afrikaans, Azteeks, hoe uiteenlopend zijn bronnen ook zijn, de look die hij heeft gecreëerd staat in de modewereld inmiddels bekend als de Deense: grote sjaals, wilde kleurencombinaties en een zekere nonchalance. Een nonchalance die voor relativering zorgt en de ontwerper voor overdaad behoedt. Vibskov is in de eerst plaats een ontwerper voor mannen. Zijn beeldtaal manifesteert zich het beste en speelt op interessante wijze met het mannenlichaam. De Vibskovman draagt prints. Hult zich in zachte, ronde vormen die leiden tot een gedrapeerd en baggy silhouet. Hij draagt kleur. De identiteit die wordt neergezet is een zelfbewuste, niet pronkerige, humorvolle man. De Deen biedt een alternatief voor de gladde, ijdele modeman. De ontwerper zelf oogt meer als een kunstacademiestudent dan Scandinavië’s meest succesvolle modeontwerper. Hij praat met een bijna ongepaste bescheidenheid over zijn eigen werk, met dezelfde vanzelfsprekendheid die zijn ontwerpen zo charmant en hedendaags maakt.

Cultuur beschrijft Henrik Vibskov als ‘communicatie tussen mensen’. Een uitwisseling. De Afrikaanse elementen die in patronen terugkomen op de kleding van de ontwerpen zijn geen voorbeelden van het toe-eigenen van een uitheemse cultuur. Hij flirt met ze, leent deze culturen op een speelse, bijna naïeve manier. Het past in deze tijd om op een zorgeloze manier om te kunnen gaan met deze uitwisseling. Een voorbeeld van een oppervlakkige globalisering. Vibskov toont zich een wereldburger, een stroper die Afrika afstruint om terug te komen in het Kopenhagen dat hij als een veilige haven omschrijft. En vanuit die haven combineert hij alle elementen met een schijnbaar kinderlijke eenvoud. Patronen en symbolen worden van hun betekenis ontdaan en als mode gepresenteerd. Dit alles maakt zijn beeldtaal tot een spannende mix. Een manbeeld met vrouwelijke elementen, Scandinavisch ontwerp met niet-westerse prints. Azteekse prints, een model gekleed als Amish, elementen uit videogames, in de wereld van Vibskov bestaat het allemaal naast elkaar. Zonder mening of oordeel. Mode moet vooral leuk zijn.

In 2001 studeerde Henrik Vibskov af in Menswear aan het prestigieuze Central Saint Martins in Londen. Zijn sterke grafische collectie met prints van rode varkens werd snel opgepikt. Er zijn sindsdien veertien modecollecties onder zijn naam gepresenteerd. en zijn er tentoonstellingen geweest in Tokyo, Sotheby Gallery New York en Berlin Kunstraum Kreuzberg. Op het moment is Viskov de enige Scandinavische modeontwerper die elk seizoen zijn herencollectie tijdens de Paris Men’s Fashion Week toont. Zijn rode varkens zijn overigens later teruggekomen op sjaals die in vorm en patroon refereerden naar de Arabische ‘Arafatsjaals’, Vibskov bevrijdde zo de sjaal van haar politieke statement.

Vibskov laat zijn visie niet alleen los op kleding. Hij gaat verschillende samenwerkingen aan om de terreinen van film (hij maakte Mitsunori Asakura het werk ‘Pigs In Tokyo’) en muziek (af ent toe is Henrik drummer van Trentemøller) te verkennen. Met de Zweed Andreas Emenius werkte hij aan The Fringe Projects, tien werken waarin ze illusie en beweging onderzoeken. Het leidde tot een videowerk, performance, fotowerken en installaties. Project 10 bestaat uit enorme cilinders die met ronddraaiende, papieren ‘fringes’ of franjes als ‘wasserette voor de ziel’ functioneren. Geen medium lijkt aan de frisse geest van de Deen te ontsnappen. Gelukkig maar.

Zijn laatste modeshow ‘The Human Laundry Service’ past in de lijn die hij inmiddels heeft uitgezet. Dit keer sierde drie grote ronddraaiende wielen de catwalk, waarin de modellen moesten lopen voor hun leven als mensgrote hamsters. De kleding was wederom kleurrijk en fijn gecombineerd hoge bolhoeden met mondstukken. Een gewatteerde jas mocht op een korte broek, geplooide mouwen op grote jassen, stukken die nog wel refereerden aan klassieke Westerse kleding maar door Vibskov tot eigen fantasieën gemaakt. Een geheel dat nog het meeste weg had van Tim’s Burton’s versie van Willie Wonka’s Choclate Factory.

De catwalk is niet heilig voor de ontwerper en zal zich moeten onderwerpen aan zijn stempel, Vibskov schept werelden om zijn ontwerpen van een geheel eigen context te kunnen voorzien. De installaties voor zijn shows variëren van: fietsen die muziekinstrumenten aansturen in ‘The Fantabulous Bicycle Music Factory’, tieten op stokken, getitled: ‘Big Wet Shiny Boobies’, een grote witte hond met rode stippen, oneindige velden van zwarte worteltjes; de werelden die Vibskov schept zijn speels, simpel en grafisch.

Ernesto Neto, één van Vibskov’s inspirators, is een Braziliaanse kunstenaar die van het creëren van bizarre werelden zijn handelsmerk heeft gemaakt. Zijn sculpturen zijn het beste te omschrijven als zachtgekleurde tranen van stof. Waar de Braziliaan nylon en polyamide gebruikt om zijn in sculptuur te verwezenlijken, maakt de Deen installaties van meer gangbare materialen om zijn mode van een overweldigende setting te voorzien. Waar het werk van Neto prikkelt op een zintuiglijk niveau, laat Vibskov beelden van een humorvolle geest tot leven komen.

Met die Deense behoudendheid die zijn creatieve ontwikkeling in de weg zou staan valt het trouwens wel mee. Henrik Vibskov creëert met een ogenschijnlijk gemak spannende dingen. Met zijn makkelijke te lezen handelsmerk heeft hij snel naam weten te maken. Vibskov is geen ontwerper die één kunstje herhaalt, maar een reiziger die elk half jaar neerstrijkt in de wereld van mode en daar geweldige dingen laat zien. Aanstekelijke statements met relativering. In de modewereld is hij uniek en van onschatbare waarde, want welke ontwerper is ook nog eens een geweldige drummer.

Originally published in Mister Motley

Text by Maurits de Bruijn